
Duvar Sıvayacaklar İçin Pratik Bir Rehber
Sıva yapmak, bina duvarlarının iç yüzeylerini daha düzgün bir hale getirerek estetik bir görünüm elde edebilmek adına gerekli bir işlemdir. İç cephe sıvası olarak adlandırılan bu işlem kaba ve ince olarak iki kat şeklinde atılır. Her ne kadar kolay hazırlanan bir bileşik olduğu düşünülse de sıvayı hazırlarken en verimli sonuç için birtakım püf noktalarına da dikkat etmek gerekir. Bunun için bileşiği oluşturan malzemelerin doğru ölçüde karıştırılmaları şarttır. Gelin öyleyse iç cephe sıvasına geçmeden önce doğru oranlarda karışmış ideal bileşiği nasıl elde edebileceğinizden bahsedelim.
Sıva Nasıl Hazırlanmalı
İnşaatların kaba hali bittikten sonra sıra ince işçiliğe gelir. Bu ince işçiliğe geçilmeden önce ise mutlaka duvarlara sıva atılmalıdır. İnşaatlarda kullanılan bu sıva genellikle su, çimento ve kum ile hazırlanır. Ancak ev boyayacaklar bu karışım yerine daha yumuşak kıvama sahip bir sıva kullanır. Bu karışımda ise çimento yerine kireç kullanılır. Böylece sıva, uygulaması daha kolay bir kıvam alır. Su veya nem geçişine engel olarak yapıyı koruması ve hatalı yüzeylerin başarılı bir şekilde kapatılması adına uygulanacak sıva özenle hazırlanmalıdır. Bunun için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Büyük bir kap aldıktan sonra sıva malzemelerini kaba boşaltın.
- Tüm bu bileşenlerin homojen bir şekilde birbirine karışmış olduğundan emin olun.
- Sıvanın kıvamını ayarlamak için de kaba su dökerek karıştırmaya devam edin.
- Çok sulu olmamakla birlikte uygulayabileceğiniz kıvama gelen sıvayı 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
- Bu sürenin ardından hazırlamış olduğunuz sıvayı tekrar karıştırarak kıvamını kontrol edin.
- Her şey tamamsa sıvayı uygulamaya geçebilirsiniz.
Yüzeyi İşlem İçin Hazır Hale Getirin
Sıva uygulanacak yüzeyin öncelikle tamamen kuru olması gerekir. İşleme başlamadan önce de sıva alt hizalarını belirleyerek işaretleyin. Ardından sıva işlemini zorlaştıracak pürüzleri giderebilmek adına yüzeydeki çıkıntıları kazıyın. Bu da tamamsa duvarı tamamen ıslatarak sıva yapmaya hazır hale getirebilirsiniz. Gelin şimdi kaba sıva işlemine başlayalım:
Duvarların kaba sıvasını yaparken öncelikle ara düşey düzleme şeritlerini en fazla iki metrelik aralıklarla yerleştirmelisiniz.
Ardından demir mala kullanarak kaba sıva harcınızı bu şeritlerin arasına sertçe çarpın. Sıva vurma işlemini ideal olarak 15 cm mesafeden ve yukarıdan aşağıya olacak şekilde gerçekleştirmelisiniz.
Bu işlemi tamamladıktan sonra uygulamış olduğunuz sıvayı iyice sıkıştırıp sertleşmesini bekleyin.
Sertleşen sıvanın üzerine aynı harçtan, düzleme şeritlerinin hizasına kadar doldurun ve üzerinden kaydıracağınız mastarlar yardımıyla yüzeyi düzleyin.
Kasa yanlarını mala ile bir miktar bastırmak suretiyle ince sıva işlemi için çıkırlaştırın.
Uyguladığınız bu sıvanın kurumasını beklerken ince sıva işlemi için hazırlık yapabilirsiniz.
İnce Sıva Nasıl Yapılır
Kaba sıvayı tamamlayıp yüzeyin yeterince düzleştiğinden emin olduktan sonra ince sıva işlemine başlayabilirsiniz. Yüzeyin düzlüğünden göz kararıyla emin olamıyorsanız bir su terazisi kullanmanız yerinde olacaktır. Ardından şu adımları takip ederek ince sıva işlemini gerçekleştirebilirsiniz:
İnce kum ve temiz kireci 1’e 3 oranında karıştırarak sıvayı hazırlayın. İnce sıvanın kıvamını karışıma su ekleyerek ayarlayabilirsiniz.
Karışımınız hazırsa sıvayı bir harç paleti yardımıyla 60 derecelik bir açıyla duvara yapıştırın ve ardından paleti geri çekin.
Kaba sıvalı yüzeyin tamamını ince sıva ile kapladıktan sonra bir tahta mala yardımıyla yüzeyi düzeltin.
Bu işlemi de tamamladıktan sonra ince sıvanın kuruması için 1 gece bekleyin.