
Yüzme Havuzu Yaptıracaklar İçin Rehber
Sıcaklık seviyesinin bir hayli yükseldiği yaz aylarında yüzme havuzuna girip serinleyebilmek büyük bir ayrıcalık. Ancak bu ayrıcalık genel itibariyle bahçeli bir müstakil evi olanlara haiz. Siz de bir yüzme havuzu yaptırabilecek şanslı insanlardan birisiyseniz bu rehberimizi okumadan geçmemenizi tavsiye ederiz.
Yüzme Havuzu Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Yaz sıcaklarından kavrulduğumuz şu günlerde yüzme havuzu her ev sahibi için rüya gibi bir özlem adeta. Ancak evinizin bahçesine bir yüzme havuzu yaptırmadan önce mutlaka bilmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Örneğin sağlıklı ve bakımlı bir yüzme havuzuna sahip olmak bir hayli masraflı bir iştir. Söz konusu masrafları etkileyen en önemli faktörler ise havuzun boyutları, alanın topografyası, malzeme türü, bakım kimyasalları ve bakım sıklığıdır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda en düşük bütçeli havuzun bile ciddi bir bakım maliyeti olacağını ifade etmek yanlış olmayacaktır. Ancak sıcaklara daha fazla tahammül edemiyor ve evinizden uzaklaşmadan havuz sefası sürmeyi kafanıza koyduysanız hiç vakit kaybetmeden işe koyulmakta fayda var.
Nasıl Bir Yüzme Havuzu İstediğinize Karar Verin
Tüm yüzme havuzları sizin gözünüzde aynı amaca hizmet ediyor olabilir. Ancak birbirinden farklı amaçlar için özelleştirilmiş yüzme havuzu çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları şu şekildedir:
Doğal Yüzme Havuzu:
İnsanların yüzme ve su aktiviteleri için özel olarak tasarlanan doğal yüzme havuzları genellikle beton, fiberglas veya vinil malzemelerden yapılır. Serinlemek, egzersiz yapmak veya eğlenmek amacıyla kullanılan bu havuzların su seviyesi kontrol edilebilir ve temizlik için kimyasal maddeler kullanılır. Doğal yüzme havuzlarında güvenlik önlemleri ve düzenli bakım, sağlıklı bir yüzme ortamı sağlayabilmek açısından oldukça önemlidir.
Prefabrik Havuzlar:
Prefabrik havuzlar fabrikada önceden üretilen ve kuruluma hazır bir şekilde satılan yapılardır. Farklı malzemelerden üretilebilen bu havuzlar hızlı ve kolay kurulum imkanı sunar. Farklı boyutları ve şekilleri mevcut olmakla birlikte taşınabilir veya sabit olarak da kullanılabilir. Prefabrik havuzlar pratiklik ve maliyet etkinliği sunarak hızlı bir havuz çözümü sağladıkları için tercih edilir.
Taşmalı Havuzlar:
Taşmalı havuzlar etkin bir self-cleaning sistemine sahiptir. Yüzme havuzlarında sudaki kirlilik yüzeye ve alt katmanlarına yükselir. Buradan da taşırma yoluyla kanallara gönderilerek sisteme geri sokulur. Taşma kanallarından önce taşma ana arterine sonra da denge arterine gönderilen su sırasıyla flokülasyon, filtrasyon, pH düzenleme ve klorlama işlemlerinden geçer, ardından da yüzme havuzuna geri gönderilir.
Skimmerli Havuzlar:
Skimmerli havuzlar yüzey sıyırıcılı bir sisteme sahiptir. Bu sistem genellikle az kullanılan yüzme havuzları için tercih edilir. Sistem, yüzeye yükselen kirli suyun farklı yöntemlerle emilmesi şeklinde işler. Bu emilme sürecinde kullanılan malzemeye skimmer adı verilir. Sistemde bir denge deposu mevcut değildir. Çünkü filtre tesisinin emişi doğrudan skimmer sistemine bağlıdır. Bu teknik, havuzların yüzeyindeki kirliliğin filtrelenmesi ve emilmesi için diğerlerine nazaran daha düşük maliyetli olmasıyla öne çıkmaktadır.
Malzeme Seçimi Yapın
Yaptıracağınız havuzu eğlence amaçlı mı yoksa yüzme amaçlı mı kullanacaksınız? Bunun yerine bir çocuk havuzu veya tamamen görsel amaçlı süs havuzu da yaptırmak istiyebilirsiniz. Tüm bu durumlara bağlı olarak havuzunuzun modeli, boyutu ve dolayısıyla maliyeti de değişiklik gösterecektir. Çünkü her havuz tipinin metrekare başına maliyeti farklılıklar gösterir. Aynı özelliklere sahip, ancak metrekare bakımından bir büyük ve bir de küçük iki yüzme havuzunu ele alalım. Toplama vurduğunuzda büyük havuzlara daha yüksek bir bütçe ayırmanız gerekeceği gerçeği sizi yanıltabilir. Ancak daha büyük boyutlardaki havuzların metrekare başına maliyeti daha düşüktür.
Bir yüzme havuzu yaptırırken karşınıza çıkacak olan malzeme yelpazesi ise şu şekildedir:
Beton
Beton havuzun temel yapısını oluşturan ana malzemedir. Havuzun duvarları, tabanı ve çevresi için kullanılan beton daha çok dayanıklı ve uzun ömürlü olması sebebiyle tercih edilir.
Fiberglas
Fiberglas malzeme ise önceden üretilmiş fabrikasyon havuz gövdeleri için kullanılan popüler bir malzemedir. Hafif, dayanıklı ve kolay monte edilebilir özelliklere sahip fiberglasın maliyeti de daha düşüktür.
Vinil
Bu havuzlar esnek vinil malzeme ile kaplanmış çelik veya beton çerçevelerden oluşur. Vinil, ekonomik bir seçenek olmakla birlikte geniş bir renk ve desen yelpazesine de sahiptir.
Seramik veya Mozaik Kaplama
Havuzun iç yüzeyini kaplamak için genellikle seramik veya mozaik fayanslar tercih edilir.
Estetik bir görünüm sunan bu malzemeler aynı zamanda suya da dayanıklıdır.
Pompalar ve Filtreler
Havuz suyunun temiz ve sağlıklı kalması için pompa ve filtre sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sistemler suyu dolaştırarak partiküllerin ve kirleticilerin havuzdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ardından temizlenen suyu havuza geri pompalar.
Havuz Kimyasalları
pH düzenleyiciler, klor veya tuz gibi kimyasallar suyun temizlik ve dezenfeksiyonunu sağlamak için kullanılır. Düzenli bakım gerektiren yüzme havuzları için sürekli masraflar listesinde yer alan bu malzemeler insan sağlığını doğrudan etkiler. Bu yüzden doğru dozda kullanılmalı ve kaliteli olduklarından emin olunmalıdır.
Merdivenler ve Güvenlik Donanımları
Merdivenler ve güvenlik donanımları havuza giriş ve çıkışları kolaylaştırır. Bu yüzden yüzme havuzlarının önemli unsurlarındandır. Bu ekipmanlar hem çocuklar hem de yetişkinler için güvenli bir ortam sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Boyut, Derinlik ve Alan Tercihi
Havuzun boyutunu ve derinliğini belirlerken kullanım amacına ve ayırdığınız alana göre bir karar vermelisiniz. Aynı zamanda alanın topografik özellikleri de havuzun inşa maliyetini doğrudan etkileyecektir. Eğer bir çocuk havuzu yaptıracaksanız ideal derinliğin maksimum 50 santimetre olması gerektiğini belirtmekte fayda var. Bu rakam yetişkin havuzları için 1 buçuk metredir. Eğimli havuzlar ise alçak kısım 1, en derin nokta da 2 metre olacak şekilde inşa edilir. Buna karşın tramplenli bir havuz yaptıracaksanız havuz derinliğinin minimum 240 santimetre olması gerekir.
Çevre Düzenlemesi ve Peyzaj Çalışmaları
Yüzme havuzları sadece yüzme amacıyla kullanılan bir alan değildir. Evinize görsel açıdan da değer katan yüzme havuzlarının çevresini düzenleyerek daha estetik bir görünüm oluşturabilirsiniz. Öncelikle havuzunuzun rahat kullanımı ve daha estetik bir görünüm sağlayabilmek adına bir güneşlenme terası yaptırmanız gerekir. Yeterince geniş bir alana sahipseniz daha rahat kullanım ve daha estetik bir görünüm için havuzunuzun dört bir yanını güneşlenme terası olarak düzenlemenizi tavsiye ederiz. Güneşlenme terası sayesinde güneş ışınlarından en iyi şekilde faydalanarak evinizde dilediğiniz gibi bronzlaşabilirsiniz. Yeterli bir bütçeniz varsa ve daha estetik bir görünüm arzuluyorsanız havuzunuzun çevresindeki bahçe düzenlemesine de bir el atmanızı tavsiye ederiz. Çünkü yemyeşil bitkilerle, mis kokulu çiçeklerle ve cıvıl cıvıl öten kuşlarla çevrili bir havuzda yüzmek beton yığınıyla çevrili bir havuzda yüzmekten çok daha keyiflidir. Havuz çevresindeki peyzaj çalışmasını yaparken ise toprağın yapısına ve bulunduğunuz bölgenin iklim koşullarına dikkat etmekte fayda var. Örneğin havuza yakın noktalarda fazla yaprak döken ağaçlar kullanılmamalı, ayrıca arı çeken çiçeklere de yer verilmemelidir. Bu tür püf noktalarına özen göstererek veya profesyonel bir peyzaj danışmanından yardım alarak günün her anında keyifle vakit geçirebileceğiniz bir havuz ortamı oluşturabilirsiniz.